Tåg Fiolsofi




ojojoj vad jag har varit dålig på att uppdatera denna veckan.. men jag har haft så fruktansvärt mycket att göra.. så först tänkte jag inleda detta inlägget med ett citat som jag tycker är så fantastiskt bra!!


"
Fantasies have to be unrealistic because the moment, the secod, that you get what you desire, you don't, you can't want it anymore. In order to continue to exist desire must have it's objects perpetually absent. Its not the it that you want, it's the fantasy of it. So desire supports crazy fantasies. This is what Pascal means when he says we are only truly happy when daydreaming about future happiness or why we say the hunt is sweeter than the kill. Or be careful what you wish for, not because you get it but because you're doomed not to want it once you do."
Citat från en Film med en av mina favoritskådespelare Kevin spacey..


men iallafall.. veckan i korta drag kanske? veckans tema var närhet. och våran klasshängning var hemlig så våra namn stod inte med. vilket innebar att folk kommenterade mer än vad dom skulle gjort om namnet hade stått med.. var riktigt kul och intressant.. och sedan fick vi gissa vilken bild som tillhörde vilken fotograf.. var roligt! jag hade 11 rätt av 15 så är lite stolt.. Hannes och moa hade alla rätt..


Minneskorten till våra kameror har äntligen kommit! så nu kan jag återgå till att använda ett eget istället för att låna från någon annan då mitt blev stulet ur datorn.. men men.. sånt händer.
våran klass har varit sjukt flummig och konstig denna veckan.. berodde nog mycket på det analkande lovet skulle jag tro.. men var riktigt roligt.. flummiga genomgångar i photoshop med gigantiska 80tals telefoner blandannat. vi hade besök av 2 gamla elever och pratade med  dom och de visade bilder.. och även haft genomgång idag om "the decisive moment" alltså ett avgörande ögonblick.. jag hade 2 bilder. en som finns här i bloggen. en bild från stockholm på ett par som pussas. och en annan på en far och en dotter som stirrar upp i skyn på någon son jag inte vet vad det är för jag såg ingenting. alltid spännande..


just nu sitter jag på tåget ner mot skåne.. en låååång resa som startade klockan 12:39 från forsa. och är framme i Lund 21:00.. i runda slängar ca 8,5 timme..
men jag klagar inte.. jag tycker faktiskt om att åka tåg.. inte buss dock.. men iallafall..
när man sitter på ett tåg, för det första så skiftar landskapet väldigt mycket om man åker en längre sträcka.. så det finns ju alltid något att se om.. även om det kanske inte alltid är allt för intressant.. men även det att när man väl sitter på ett tåg.. så kan man inte direkt stressa fullt lika mycket som man gör i vardagslivet.. man sitter där på tåget.. och kan inte göra så mycket åt situationen föränn du kommer fram.. så man sitter där.. många i sin egen värld. lyssnar på musik. kanske, kollar på film, läser, några jobbar.. och andra bara sitter där, tänker helt i sin egen värld... jag tycker det är så mysigt.. att man bara finns.. jag tror att jag är en sån där tågfilosof kanske.. vem vet..
Men jag gillart.. att man sitter så många tillsammans.. fast endå så är man helt avskärmad från alla andra.. man sitter med dom man åker med.. och då pratar man med dom.. åker man själv.. ja då är man själv.. därför är det så kul att titta på alla dessa människor och personligheter.. för det är just vad man blir när man svävar in i sin egna värld.. personlig..


men oj oj vilket långt inlägg :P kanske återkommer senare.. nu ska jag återgå till att tågfilosofera..

Fotografi för mig



Vad är fotografi för mig?
det är en jävligt svår fråga. Ett fotografi är ett fragment utav ett ögonblick.
Ett ögonblick som du vill spara.
En känsla. En mening.
Ett endaste av dessa små fragment av livet kan betyda så mycket, men även för flera olika personer.
Och var och en av dessa personer, ser även de, en egen form av budskap, tolkar bilden på sitt egna sätt.
Och att en enda bild, Detta fragment av tid, kan ge upphov till så många tankar och känslor är i sig, fantastiskt.
Men även det att du själv kan få fram ett budskap.
För att kanske skapa en tanke som aldrig annars skulle ha dykt upp.
( och kan man få en tanke att växa fram genom en bild, kanske en text, då, då har du lyckats med något stort.) Att du, skapt något, som i sin tur skapat en reaktion, och som det i sn tur fött denna enkla tanke som påverkar.

att bli berörd, påverkad


jag och ellen på krogen :P



idag har jag egentligen inte gjort någonting alls.. slappat, kollat på 3 filmer.. men jag vill endå tillägna detta inlägget till alla de filmer som faktiskt påverkar, får en att känna en djupare innbörd än det man ser.
jag vet inte hur många  1000-tals filmer jag har matat igenom.. men det är bara ett fåtal... ett par ynka filmer som får mig att bli berörd, att bli så medryckt att man kanske fäller en tår..



och det är verkligen få filmer som skapas i nutid som har någon form av inre substans. en röd tråd kanske. men du får inte mer än det du ser.. det skapar inga tankar, inga funderingar, inga känslor..
för mig är bra film en upplevelse som skapar detta för mig. Jag VILL bli berörd.
jag kan inte garantera att dessa filmerna kommer att påverka just dig på samma sätt.. men här är några som jag rekomenderar.


Mr. Nobody
Eternal sunshine of the spotless mind.
Shrink
Memoirs of a Geisha
Factory girl
Prozac nation
girl interrupted
The last samurai
Gladiator
City of god
Into the wild
Rainman
Brookeback mountain
One flew over the cuckoo's nest
The notebook
K-pax


finns så klart fler filmer som jag tycker är riktigt bra också, men dessa filmer är att rekomendera från min sida..

ensam svan i kylan



i den bittra vinterkylan svävar svanen majestätiskt genom dimmslöjorna...

näsviken



idag åkte klassen på en miniutflykt till ett ställe som hette näsviken. meningen med utflykten var att vi skulle ta ögonblicksbilder. "jo eller hur" tänkte jag.. ögonblicksbilder i en iskall folktom by 9 på morgonen...  och jag kan säga, att kallt var det! trots strumpbyxor, jeans, kängor, linne, tjocktröja och "skånsk vinterjacka" frös jag.. mycket.


men jag, hannes, petra och jonas var iallafall först dit :D så vi fick iallafall se dimslöjorna som var över vattnet innan solen gick upp och dom försvann.. var väldigt vackert att se!
men iallafall.. där knalla vi runt. snuviga och frusna och fotograferade det lilla som fanns.. här är 3 exempel :)
klockan tio öppnade ett loppis iallafall så där var vi och värmde oss och tittade på saker.. en kamera och en trenchcoat blev köpt :) inte av mig dock. utan av bea och jonas..


ivkäll blir det bowling ^^

afasi


bilden är tagen från google...


idag var våran klass och hälsade på afasikursen. det var sjukt intressant, men även väldigt känslosamt på ett sätt..
afasi är en av de saker som man kan påverkas av efter en stroke. det betyder att man har svårt att tala, och få fram rätt ord.. men det betyder inte att dom inte kan tänka.. för man är fortfarande exakt samma persom som man var innan. man har det bara mycket svårare..


vi fick ta del av 3 personers historier.. hur dom levde innan. vad som hände när de fick en stroke, och hur det är nu.. många har ju svårigheter att gå eftersom att det är vanligt att man blir förlamad på höger sida. men man kan börja gå igen med mycket rehab.


jag kan själv bara tänka mig hur jobbigt det skulle vara för mig, men alla de tankar som svävar runt i mitt huvud, att få fram det man vill säga. men det är så svårt! att inte få fram orden, eller säga fel ord fast man menar något helt annat.. vilken enorm frustration! att livet helt ändras. att man inte längre kan göra många saker som man tidigare inte hade några svårigheter alls för. hur man påverkar nära och kära, hur svårt det måste vara för dom att se sin man/hustru kämpa med dessa svårigheter, lida. frustrerade och ledsna. men sen när man lyckas. vilken glädje det måste vara.
jag kan nog inte till fullo förstå exakt hur det är, men vilken empati jag känner för dessa starka människor.

första snön



japp, detta var vad jag såg när jag gick upp i morse.. SNÖ. inte mycket till snö dock. men den fanns där :P
aldrig varit med om att snö kommer så tidigt.. typ i december eller januari. men nu får man ju tänka på att jag faktiskt är i norrland också :P haha.. så det första jag säger när jag kollar ut genom dörren... " å herregud, varför finns det snö ute" hmm..

Stockholm by 35mm



i helgen besökte jag sveriges huvudstad.. men för första gången genom linsen på en kamera. mitt mål var att fånga ögonblick med film, ett fragment av tiden, som existerar enbart för mig och människan som jag fotograferade..


jag besökte även fotografiska, vilket var en upplevelse som heter duga :)
mer om vad jag gjorde skriver jag i nästa inlägg eftersom att jag just spenderat lite över 6 timmar i mörkrummet och kopierat, dessa bilderna som är ovan har jag kopierat själv, och är inscannade så att jag kan visa er vad jag gjort :)

...




nu blir det mycket på en gång, i torsdags hade vi en fotograf som hit och föreläste för oss på skolan, jens olof lasthein. helt fantastiskt snubbe! bra föreläsning, trevlig, mycket bilder. orkar inte i detalj gå igenom vad som häde för de 7 timmarna blir nog väldigt många sidor och jag skulle göra det :P


igår fredag bar det av till hufvudstaden Stockholm.. trevligt trevligt.. och nu sitter jag i en gympasal någonstans på kungsholmen. och ska strax ta tunnelbanan inåt stan kanske och gå på fotografiska och fota runt lite

lite gamla bilder :)



här är några av mina gamla godingar som jag tagit innan jag började här.. mer kommer

Tema Afrika



firekt på morgonen skulle vi hålla föredrag om de fotografer som vi fått tilldelade oss.. hua migvad jag vart nervös... har ju i princip lyckats undvika under hela gymnasietiden att redovisa inför klassen.. men men.. det gick väl ok, lite fort kanske, men fanns inte så mycket information om francesca woodman endå..



klokan tio skulle vi samlas i aulan för att välkomna afrikanerna från tanzania.. total katastrof ärligt talat.. först hade dom någon form av genomgång av svenska folkdräkter.. efter detta följdes detta av 45 minuter poesi och sång på svenska av 2 utholkade gubbar.. herregud asså. det e allt jag har och säga..


under lunchen så skulle jag fotografera Nahid, det slutgiltiga. och hon hade under gårdagen funderat hur hon få fram sitt afrika på bild.. och valde det tradiontionella huvudbonaden som man bär korgar och vattenkannor på..
ovan är resultatet.. mycket nöjd  är jag :) problemet nu är nog att välja ut vilken av dom jag ska ha på klasshängningen.. hmmm.

lek



här e lite lekbilder som vi tog i studion. detta e Nahids kompis som jag tyvärr aldrig frågade vad hon hette..

Nahid



idag samlades vi i hörsalen, för idag får vi besök från afrika. det är 5 rektorer på några folkhögskolor där som kommer. och vi ska då till på onsdag, våran förskjutna klasshängning hänga upp våra afrika bilder..

denna tjejen, Nahid, frågade jag om jag fick fotografera. hon kommer ifrån Sudan.
jag frågade henne blandannat vad Afrika är för henne. och hur hon ville få bilden.
detta är testbilderna som jag tog idag. och imorron kör vi "the real deal"

vi har även tagit "klonbilder" av oss själva som jag håller på och pillar på nu. där man är flera av sig själv på en bild :)

inte min dag idag



Det är verkligen inte min dag idag, allt har typ gått snett, det enda som verkar fattas är en ordentlilgt facerape på facebook eller något.
men för övrigt har den faktiskt varit helt okej.. vi i halva klassen var ute i fredags! var så sjukt kul så det inte var sant! Bea, ellen, jag, aragorn, moa, hannes och liz. under första timmen tror jag vi tog typ 200 bilder. vi skojade hade kul och sen vart det ut på dansgolvet. blev lite förundrad ibland.. men var det hela taget en riktigt grym kväll!
så på morgonen klockan nio går det underbara brandlarmet (>_<) ni vet en sån där gammal ringklocka som inte vill sluta tjuta.. det roliga var att vi i huset gick ut på balkongen där uppe istället för att gå ut på gården.. en riktigt dålig reaktion om det faktiskt hade brunnit.. men det var ju inte vi som hade satt igång brandlarmet.. och brandkåren kom.. och allt detta pågrund av lite bacon.. stackars tjej...

och idag.. herregud.. man märker verkligen när dagen inte vill som man själv vill.. sov till 1 för en gångs skull.. kolla lite på true blood.. sen började helvetet typ.. men men.. fick iaf lite vettigt gjort idag..
som jag sagt innan hade vi ju fått oss tilldelade varsin fotograf som vi ska "kopiera" en av deras bilder.. detta har jag gjort idag.. fast den kommer jag inte att lägga upp här för den e lite för visande av bröst.. ;P



och nu ska jag, jonas och ellen gå och tröstäta pizza.. ellen stackarn har ju ont i magen som fan.. och jonas har typ haft samma dag som jag.. så.. solong people

långsamt



bilden är tagen på iggesundsbruk, har massa andra mycket bättre bilder, men denna hittade jag av en slump och den är ganska random. och bara lekt lite med färgbalansen.



idag har det varit en fruktansvärt långsam dag! vi har i princip haft eget arbete hela dagen, och friskvård som jag inte var med på eftersom att jag fortfarande är lite halvkrasslig. jag har spånat lite och ska efter skolan när alla lämnat den gamla byggnaden tänkt fotografera bilden till uppgiften. hoppas att det går bra.
nästa helg beger jag mig till stockholm. ska bli riktigt kul. hoppas på att kunna köpa med mig lite te och annat gott hem.
känner mig otoroligt opepp på allt nu, så blir väl till att ta mig en bit mat, makaroner som vanligt och chickennuggets för ovanlighetens skull :) sen blir det serietittande tills jag är klar med säsong 2.


Francesca Woodman



OBS: STARKA BILDER

Francesca Woodman var en Amerikans fotograf, mest känd för sina svart/vita fotografier på sig själv och andra kvinnor. Majoriteten av hennes bilder är på avklädda kvinnor och ofta i en sjabbig miljö och rörelseoskärpa.

Kort om biografi

Francesca var född den 3e April 1958, och var barnet av de då 2 kända artisterna George och Betty woodman. Hon gick i den komunala skolan förutom andra klass som hon studerade i Italien. När hon började high school (svenska motsvarigheten är gymnasiet) började hon att utveckla sin fotografiska förmåga. 1975 kom hon in på Rhode Island school of design in Providence och även i italien 1977-1978 genom ett stipendiat av skolan.

1979 flyttade hon till New york där hon försökte etablera sig som fotograf men detta ledde ingen vart. 1980 blev hon deprimerad för arbetet och ett svslutat förhållande.

19 januari 1981 begick hon självmord genom att hoppa ut genom ett fönster i New york.

 

detta är den fotograf jag ska skriva och berätta om under ett bilspel.. plus, att vi alla ska göra en kopia av en av fotografernas bilder, vilket för mig är en verklig utmaning.. dock tänker jag göra min avbild i samma miljö och "ställning" men jag ska ha kläder på mig för känner mig inte direkt pepp på att ta en bild på mig i skolsyfte naken. än..

jag har läst lite om denna tjej, och jag kan säga att jag är verkligt inspirerad och känner en viss samhörighet med henne.. hennes inre sorg och förtvivlan, ensamhet och tankar.. jag känner det genom hennes bilder.. jag känner mig träffad på något sätt. som att jag någonstans i mitt inre kan förstå hur hon kände sig.


här kommer den bild som jag tänker göra en egen variant på, bilden som jag tagit kommer dock senare. den ska vara klar om en vecka och jag har fått låna ett minneskort som jag kan använda.



dröm



hua mig.. idag har inte varit en bra dag.. jag har stopp i näsan som heter duga med någon form av baksug. och en underbart härlig hosta..

fått tag på en mobiltbredbands dosa som har samma abbonent som jag, alltså telia. så jag har kunnat surfa på mitt rum och kurera mig istället för att smitta ner alla andra vilket är ett plus om inte alla redan hade varit sjuka. plus att jag har kunnat föra videosamtal med polare eftersom att jag använder min personliga dator. och min mac har ju inbyggd webcam och mic så det var härligt!

på menyn har det varit te, tomatsoppa och apelsinjuice, allt för att bli friskt igen så jag kan gå till skolan. även om jag kanske är där på mornarna för att se vad jag misar och känner jag mig inte bra går jag hem igen :( tråkigt men sant.

bilden ovan var tagen samma dag som bilderna på politikerna. och hon sitter och lyssnar och jag tycker hon ser väldigt drömsk ut :)

Lilla landet lagom



som alla här i forsa vet :P så är jag för tillfället sjuk. och har inget minneskort, och veckans tema inför hägningen var  "Sverige".. värst av allt var
1: jag hade inget minneskort
2: sjuk
3: ingen kreativitet what so ever!

så det var inte lätt. så idag, fick jag låna en studentmössa och ett minneskort för att snabbt slänga ihop något till klasshängningen så att jag klarar mig.. dock är jag inte nöjd för fem öre. men min hjärna fungerar inte, inte ens om jag försöker att gnugga geniknölarna här :/ inte okej.

den lilla och svaga tanke som finns bakom bilden som jag tagit, är ju sverige i allmänhet, som kort och gott kallas Lilla Landet Lagom. vilket för mig inte stämmer alls. dagens ungdom "sparar" sig på veckorna för att på fredagen supa sig hejdlöst fulla med spya och minnesluckor. röker som bortstbindare fast dom inte röker i vanliga fall..
och under våra kära och typiskt svenska högtider som, Valborg, midsommar, kräftskiva, födelsedagar och under våran student är ett par kära exempel om man bortser från alla andra helger som vi nyttjar alkoholen och låter den flöda genom kroppen på oss.

men Lilla landet lagom, som är så gudfruktigt och skötsamt blundar för detta. vi som ska vara en förebild för resten av världen svär på bilbeln att vi är Lilla landet lagom...

fantasi



hade en mini utställning på skolan för 2 veckor sen som fortfarande hänger.. glömde helt bort detta :P så egentligen skulle jag bara använda en bild för veckans bild.. men jag blev så himla nöjd och det var så många bilder som blev bra att jag frågade om jag kunde hänga upp dessa.. vilket ja fick :D

här är ett urval av bilderna... man måste klura lite på dom och inte gå på första intrycket ;)

bildtext till bildserien:

"temat är fantasi,
temat för mig kan betyda väldigt mycket.
gränslandet mellan dröm och verklighet,
känslor och längtan,
sorgsenhet över verkligheten.
där drömmar kan bli verklighet,
och verkligheten en mardröm.
där du får själv bestämma vad som ska hända, vad du är, och framför allt VEM du är."

sentimental



jag och några i klassen valfärdade ner till sjön idag och satte oss på en brygga, drack folköl och lyssna på musik. riktigt mysigt, känns lite som gamla tider på MB, fast då vart det ju såklart västkusten (bästkusten) och i lysekil, saknar verkligen att vara där! mysiga grillkvällar med gitarr och sång. mina och adams samtal. utgångar och myskvällar med katja, min lilla ryska grizzlybjörn! har ju endå bott där i 4 år. och hitills i livet. så är det en stor del av mitt liv. och Anette, oh som jag sakar anette. hon var som en mor för mig då mina egna föräldrar bor i skåne.

fan det e inte bra att sitta på kvällarna och lyssna på bra musik och vara sentimental och längta efter saker..
men nu är jag här, här för att skaffa mig nya erfarenheter, nya upplevelser och framförallt, en bredare grund att stå på inom fotografin.

Stank



och nu är jag inne på denna veckan som varit :) veckans tema på hängningen var "doft, lukt eller stank" jag valde stank och dessa är några av de bilder jag tog.. under de första dagarna kunde jag verkligen inte komma på vad jag skulle fotografera. tankar som kaffe och kaffesump, parfym, smutstvätt flög genom huvudet på mig men inget av det visste jag hur jag skulle fotografera för att förmedla ett tydligt buskap så att man förstod att det luktade..
tillslut kom jag på denna iden..

Fimpar. fimpar luktar ju något fruktansvärt. så jag tog en sväng runt skolans rökplatser och samlande ihop en påse med fimpar..
jag valde ut Bea som mitt offer.
tanken var att på ett snyggt men tydligt sätt förmedla doften utan att det luktar.
så stackarn fick lukta på dom här fimparna en bra stund innan jag blev nöjd. fotograferade både analogt och digitalt.

dock den översta bilden har inget med temat att göra, detta var efteråt..
och trots att hon har munnen öppen som en och annan fisk. så tycker jag att den blev sjukt vacker!

kvälls äng



såhär ser det ut utanför våran datorsal om kvällarna! så himla vacker så det inte är sant..


jag gör som sagt en massuppdatering så ni får ursäkta mina taffliga texter som är ganska korta och tråkiga. blir bättring jag lovar!

pizza och öl



dessa bilderna är tagna efter marknaden.. vi gick och käka på en pizzeria, sen blev det några öl, och sen kom det fräckisar och lite udda historier. dock ska jag nog inte gå in på det :P blir nog lite vulgärt och avslöjande kanske..
vi hade iaf sjukt roligt

valet



dagarna innan valet så kom det ett gäng landstings politiker till skolan för att prata politik såklart.. och vi skulle då ta bilder, disskutera och sedan göra en valarfisch utav detta..
var rätt roande ibland när man frågade och ibland ifrågasatte vad dom tyckte. och en och annan gång blev det mer personligt än vad pariet i sig tyckte. och då kräkte denna man ur sig denna mening under en disskusion om psykiatrivården.

Industrial "digitalt"



sen trädde vi in i "containerslottet".. där det blev lite mer annorlunda bilder. den översta bilden är på ellen. som kryper upp ur mörkret som en spindel.

den andra bilden tog jag på jonas som fotograferar aragorn. blev en ganska intressant bild..

industrial "analogt"



( tyvärr när jag lägger upp bilderna på internet blir dom lite mer kontrastrika och lite mer utbrända på de vita partierna, så ha överseende med detta)

vi gick upp en tidig morgon för att egentligen fotografera en myr i närheten, men vi faila totalt för tanken var att vi skulle gå upp halv 5, men vi åkte halv 8 istället och då blev det brandmännens övningsfält.

det var så himla vackert där i mina ögon. stora rostiga containrar som man kunde gå in i, och allt hade något mörkt och mystiskt över sig. ljuset var helt fantastiskt..  jag hade med mig både min digitala kamera och min analoga. kommer att lägga upp dom digitala i inlägget efter detta.

att gå runt i tystnad, förundrad över vad som har hänt på denna platsen, då brandmän har övat, satt fyr på saker och ting inuti dessa containtrar och bilvrak. att se resterna av förfallna och sönderbrända föremål. att nervöst öppna upp en container för att se vad som kan finnas där bakom stålet.

Framkallat en 4 år gammal :O




har inte uppdaterat på ett tag :P så tänkte göra massinlägg nu.. mest för mig själv.. detta är en rulle som jag fotograferade precis i början av marinbiologiska i lysekil när jag flyttade dit.. framkalla denna då "mystiska" rulle här på skolan och detta är några av bilderna :) Är nu idag riktigt nöjd då detta var innan jag började plugga fotografi eller fotografera alls i princip :D

Enjoy

RSS 2.0